Капоейра е афро-бразилско бойно изкуство, което се ражда в началото на 16 век в Бразилия като отговор на робите спрямо португалските колонизаторите. Съчетание от танц, акробатика и бой, капоейра се превръща в символ на свобода.

През вековете капоейра претърпява множество промени и придобива различен облик – от смъртоносно бойно изкуство, забранено със закон, до атрактивен спорт и изкуство, признато за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

В България капоейра става все по-популярна не само сред децата като забавна форма на тренировки и игра, но и сред възрастните като подходяща тренировка за тялото, място за разпускане от ежедневното напрежението, социално средище за откриване на нови приятели, обединени в една страст – капоейра!

_______________

Информация

 • Кога:

  Четвъртък
  16:30 ч. – 17:15 ч.

 • Начин на плащане

  В брой или с карта на място.

 • Цена:

  Индивидуално посещение: 13 лв.
  Месечна карта: 40 лв. / 4-ри посещения

Курсът по капоейра предвижда плавно въвеждане на децата в света на капоейра с различни движения, скрити в най-разнообразни игри.

Целта за първата година е децата да усвоят и повишат базовата си координация и да привикнат към изключително полезните за тях движения по пода и упражнения със собствено тегло.

Изучават се основни удари и защити и няколко акробатични преминавания, които изпълнени последователно, представляват игра на капоейра.

 

Първият етап от курса приключва с участието на децата в международен семинар с гост преподаватели от Европа и Бразилия и връчването им на първа степен в капоейра.

 

Във втория етап децата развиват сила и започват да играят по-плавно с по-голям обхват от капоейра удари, защити и по-сложни преминавания и силови стойки.

_______________

Мария Райчева

Мария Райчева (Градуада Транкуильа) е родена през 1985 г. в град Плевен. Занимава се с капойера от 2011 годинa. Тя е една от първите ученички на Инструтор Парафузо – Коста Щерев.

Започва да води тренировки по капоейра за деца през 2013 година в спортен и танцов клуб Суперформа. Там преподава до 2016 година. Води детски тренировки по капоейра в Залата, квартал Гео Милев от 2014 година до днес. Води тренировки по капоейра за възрастни от 2017 година. Участва в организацията и всички участия на капоейра клуб Кордао джи Оуро България. Посещавала е международни капоейра семинари в Гърция, Сърбия, Русия, Германия. Ежегодно посещава семинарите на учителя на групата Местре Изол в Германия.

Оценки

Средна оценка

Вашата Оценка

[Total: 0   Average: 0/5]