Какво е МА?

Менталната аритметика е система, която съществува повече от двадесет години. А сметалото, което използваме при подготовка на децата по МА, наречено Абакус – на повече от 5000 години. МА произхожда от Югоизточна Азия, а сега се преподава почти в целия свят.

МА е уникална система, с помощта на която децата решават всякакви математически задачи по-бързо отколкото с калкулатор в съзнанието им.

Пример: задаваме следната задача: 367 + 318 -453 = отговор! Децата могат веднага да дадат отговор!

Каква е целта на МА?

Целта на МА не е бързото решаване на аритметични задачи – това е само резултат, който показва, че у децата се тренират такива важни умения, като логика, силна концентрация, въображение и фотографска памет.

Децата стават по-уверени поради факта, че могат да пресмятат такива числа, които дори не всеки възрастен може. И съответно, всичко това влияе положително върху тях, защото им помага да подобрят успеха си в училище по всички предмети.

В децата се развива интелигентност, аналитично и творческо мислене, точност и бързина при вземането на всяко решение. Това всичко се развива благодарение на МА.

Би ли объркало обучението по ментална аритметика децата в училище и тяхната училищна програма?

Напротив, обучението по ментална аритметика помага на детето по-добре да усвоява училищната програма! Първо, тя развива способности свързани с паметта, въображението, логиката и мисленето. Второ, помага за по-доброто разбиране на точните науки: математика, физика и геометрия. И трето, изгражда увереност у децата. Когато Вашето дете се научи да смята бързо по-добре от възрастен, то ще знае, че може да научи всичко, стига да се постарае!

Детето може да решава такива задачи на калкулатор, защо му е ментална аритметика?

Калкулаторът прави ума ленив, докато абакус го кара да работи, което позволява да се решават аритметични задачи със скоростта на калкулатор. Освен това, знанията по ментална аритметика не само повишават скоростта на устното смятане, но и развиват други когнитивни способности на детето като въображение, памет, внимание, наблюдателност.

Проблемът на модерността.

Съвремието дава готови решения. Всичко се проверява в Google, усилията се свеждат до минимум и мозъците ни не използват дори малка част от капацитета си. Макар новите технологии да са улеснение в ежедневието, те могат и да пречат. Пречат, когато свикваме да разчитаме само на тях, когато сме неспособни да се справяме с предизвикателства сами. Бизнесът все по-често търси кадри, които са се занимавали с ментална аритметика, защото те са иновативни, но и мислещи, способни, съумяват да се справят в кризисни ситуации, с добра памет и отлична реакция. Кой не иска такъв служител? Във всяка сфера на дейност са нужни хора с подобни способности.

Информация

 • Кога:

  Стартираме на 16.02 с Безплатен Демо Урок от 10:30 ч. до 12:00 ч.

  Всяка Неделя:
  4 г. – 6 г. – 10:30 ч. – 12:00 ч.
  7 г. – 8 г. – 12:15 ч. – 13:45 ч.
  9+ г. –  14:00 ч. – 15:30 ч.

 • Начин на плащане

  В брой или с карта на място.

 • Цена:

  Месечна такса 100 лв.

  Допълнително се заплащат за всеки модул:

  2 тетрадки – 20 лв. и сметало Абакус – 20 лв.

Какви качества и умения развива Менталната аритметика и как увеличава нивото на интелигентност?

Смятане с Абакус

Децата решават аритметични задачи, чрез помощта на специалното сметало Абакус.

Ментално пресмятане

Умението за възпроизвеждане и запазване на мисления образ на сметалото им дава възможност да се научат да се концентрират и да смятат бързо наум.

Автоматичност

Способността за концентрация и техниката на смятане с въображаем абакус се отработват до автоматичност. След това примерите се усложняват. С усложняване на задачите числата участващи в изчисленията стават все по-големи и детето развива способността да си разпределя вниманието.

Формули

Решавайки примери децата развиват краткосрочната си памет, а запомняйки формулите за изчисление – дългосрочната. Всяко дете активизира също и фотографската си памет. Тя се усъвършенства при работата с флашкарти. В резултат на редовните занятия по ментална аритметика се постига бързина в устното смятане.

Емилия Йорданова

Здравейте!

Казвам се Емилия Йорданова. Магистър по педагогика на СУ „Св. Кл. Охридски“. Завършила съм и специалност „Мениджмънт и маркетинг“ в УНСС. Дългогодишен практикуващ педагог съм, с непрекъснат стремеж към самоусъвършенстване, към търсене и въвеждане на иновации в работата с деца. Съучредител на Институт за прогресивно образование, един от преводачите на JUMP Math. Съавтор на система „Приятели“ – изд. „Анубис“. Имам публикации в специализирани педагогически издания. Чужди езици – руски, английски и начално ниво японски език (начално, защото дълго време не съм го практикувала, а когато не говориш, не пишеш и не четеш на един език, го забравяш; особено когато това е йероглифичен език).

Имам своя авторска система – „Знамогика“, която разработва и публикува иновативни образователни ресурси онлайн – учебни комплекти, интерактивни образователни игри, онлайн курсове и т.н.

Какво ме привлече в Менталната аритметика? Преди години гледах как япончетата в едно училище пресмятаха. Бяха поставили пред себе си соробаните (японски абакуси) и с космическа скорост пресмятаха шестцифрени и седемцифрени числа. Оказа се, че вкъщи правят същото, заедно с майките си – в Япония отговорност на майката е да подготвя детето за училище. Дори ми подариха един малък соробан. Напоследък в България се заговори за менталната аритметика с абакус и реших да направя свое проучване по въпроса. Освен всички ползи, които смятането с абакус носи – развитие на концентрацията, логиката, фината моторика, фотографската памет и аналитичното мислене, открих за себе си, че това занимание ми носи невероятно усещане за релакс и освобождаване от акумулираното напрежение през работния ден. Освен това, започнах да виждам света около себе си с други очи – забелязвах неща, които преди са ми убягвали от погледа. Понятието невропластичност вече не е непознато. Всички знаем, че ако развиваме и лявото, и дясното полукълбо (а не както в повечето случаи едното да остава в сянката на другото), както и на връзките помежду им, ще установим неподозирани способности в себе си. Менталната аритметика прави точно това. Между другото, част от подготовката по ментална аритметика включва и Brain Gym – упражнения, стимулиращи синхронното развитие на двете полукълба. И още, с помощта на менталната аритметика се развива способността да визуализираш – една изключително важна способност, без която животът на човека на ХХІ век ще бъде немислим. Как се развива тя тук? Всички математически операции на реалното сметало се извършват и виртуално т.е. наум, и това е част от методиката. Резултатът от проучването ми? Станах и сертифициран преподавател по ментална аритметика.

Методиката, разработена специално за деца, включва и други развиващи компоненти, които за жалост не са част от обучението в обикновеното училище. Ползите от нея не само по математика, а и по езици, както и за цялостното развитие и себеусещане на децата са толкова много, че все повече родители започват да търсят занимания по ментална аритметика за своите деца.

Фабрика за мечти „Светлина“, съвместно с Школа за неформално образование МАЕ, предлагат тази възможност. Тук децата ще открият, че математиката е лесна и приятна, а успехите не закъсняват.

Оценки

Средна оценка

Вашата Оценка

[Total: 0   Average: 0/5]