Група: 7-12 г.

КреАРTория – процесът на създаване никога не спира.

Цветните петна се превръщат в образи, думите в истории, звуците в картини, а предметите оживяват. Създаваме необикновени герои, а найлони, хартии и платове се превръщат в костюми или въображаеми места на действие.

Творим, водени от закона на фантазията: “От нищо нещо!“ и нашето въображение става все по-силно. Благодарение на него изваждаме различните образи, предмети и герои от обичайния им контекст и ги пращаме в Страната на Фантазията.  Разбираме, че всяка идея можем да превърнем в образ, който чрез силата на нашето внимание да оживим. Така се превръщаме в Създатели.

Докато играем и се забавляваме, развиваме:

Креативност
Днес сме заобиколени от бърза и готова информация. Личното откривателство и експеримента отиват на заден план, а така творческите сили закърняват. Ето защо в заниманията си непрекъснато раждаме нови идеи. Това ни помага да се чувстваме уверени, позитивни и вдъхновени.

Наблюдателност
Нашата креативност има нужда от храна. За това се учим да наблюдаваме и да виждаме, когато гледаме. Така откриваме нещата, които ни вдъхновяват.

Концентрация
Когато сме вдъхновени от процеса на креативността, изпитваме радост и удоволствие от това, с което се занимаваме. Тогава потокът на концентрация е по-силен и задържаме вниманието си много по-дълго.

Образно мислене
Въображението или нашата способност да изграждаме вътрешни образи е в основата на способността ни да учим. За да се свържем дълготрайно с една информация ние трябва да умеем да си я представим. А когато имаме идеи – въображението ни ги облича в образи и ни подсказва пътя към тяхната реализация.

Информация

 • Кога:

  Провежда се всеки четвъртък от 17:30 ч. до 19:00 ч.

 • Начин на плащане

  В брой или с карта на място.

 • Цена:

  25 лв.

В дейностите с децата използваме средствата на различните изкуства. Те ни дават формата, в която да облечем въображението си, както и ни помагат да събудим творческия си дух и да се превърнем в създатели.

 • Рисуване – моливи, пастели, акварел, темпера, сух пастел
 • Театър – герои, пантомима, кукли, театър на предмета, театър на сенките
 • Приложни изкуства – рециклирани и природни материали, хартии, пластелин, картон, платове, различни предмети от бита
 •  Музика – ритмични игри, танц, образи и истории родени от различни мелодии
 •  Литература- игри с букви, думи, приказки, гатанки и стихове

По време на всяко занимание, което е с продължителност 1 ч. и 30 мин., децата имат индивидуални и групови занимания. Така от една страна създават нещо свое, различно и уникално, развивайки увереност в себе си. От друга, се учат да проявяват толерантност към творчеството на другия, участвайки в общи задачи.

Играем с цветове, форми, звуци, букви, думи, сенки, платове, рециклирани предмети, природни материали и създаваме образи, картини, герои, истории, скулптури и мелодии. Използваме нашето въображение и внимание, за да оживим материята и да сътворим свой собствен свят.

Теофана Манева

Здравейте!

Казвам се Теофана и през далечната 1996 г. завърших куклена режисура. Работих в театъра, създавайки спектакли на сенки и с кукли, а по-късно и в Нова телевизия като автор и режисьор на детски предавания.

От 2002 г. до 2007 г.  живях в Мадрид, където създадох  детски център Play Art Gallery. Там провеждах курсове и ателиета на теми: Игри за играене, Театър, Приложни изкуства, Техники за стимулиране на креативността, както и играех няколко моноспектакъла.

В института на младежта в Мадрид  давах  курсове за хора работещи с деца в различни организации на теми: „Тялото, предметите и куклите като средства за развитие на креативността“ и „Изкуството на оживяване на материята“.

Завърших Валдорфска педагогика в Мадрид и по-късно през есента на 2007 г.,  с група съмишленици, основахме първата валдорфска детска градина в България. През следващите години работих като валдорфски педагог, а по-късно и като педагогически директор на Валдорфското училище в София.

През 2018 г. създадох творческа лаборатория – КреАРТория.  Едно пространство, където приложни изкуства, актъорско майсторство, куклен театър, рисуване, музика и литература се преплитат в едно синтетично изкуство.

Защо „КреАРТория“?

За да събудя  творческия пламък в децата, да им помогна да развият образно мислене, да  има място, където да тренират въображението си, да следват мечтите си и да получат смелостта да бъдат свободни създатели.

За повече информация за КреАРТория може да посетите фейсбука на проекта: КреАРТория-творческа лаборатория.

Оценки

Средна оценка

Вашата Оценка

[Total: 0   Average: 0/5]