Емилия Йорданова

Здравейте!

Казвам се Емилия Йорданова. Магистър по педагогика на СУ „Св. Кл. Охридски“. Завършила съм и специалност „Мениджмънт и маркетинг“ в УНСС. Дългогодишен практикуващ педагог съм, с непрекъснат стремеж към самоусъвършенстване, към търсене и въвеждане на иновации в работата с деца. Съучредител на Институт за прогресивно образование, един от преводачите на JUMP Math. Съавтор на система „Приятели“ – изд. „Анубис“. Имам публикации в специализирани педагогически издания. Чужди езици – руски, английски и начално ниво японски език (начално, защото дълго време не съм го практикувала, а когато не говориш, не пишеш и не четеш на един език, го забравяш; особено когато това е йероглифичен език).

Имам своя авторска система – „Знамогика“, която разработва и публикува иновативни образователни ресурси онлайн – учебни комплекти, интерактивни образователни игри, онлайн курсове и т.н.

Какво ме привлече в Менталната аритметика? Преди години гледах как япончетата в едно училище пресмятаха. Бяха поставили пред себе си соробаните (японски абакуси) и с космическа скорост пресмятаха шестцифрени и седемцифрени числа. Оказа се, че вкъщи правят същото, заедно с майките си – в Япония отговорност на майката е да подготвя детето за училище. Дори ми подариха един малък соробан. Напоследък в България се заговори за менталната аритметика с абакус и реших да направя свое проучване по въпроса. Освен всички ползи, които смятането с абакус носи – развитие на концентрацията, логиката, фината моторика, фотографската памет и аналитичното мислене, открих за себе си, че това занимание ми носи невероятно усещане за релакс и освобождаване от акумулираното напрежение през работния ден. Освен това, започнах да виждам света около себе си с други очи – забелязвах неща, които преди са ми убягвали от погледа. Понятието невропластичност вече не е непознато. Всички знаем, че ако развиваме и лявото, и дясното полукълбо (а не както в повечето случаи едното да остава в сянката на другото), както и на връзките помежду им, ще установим неподозирани способности в себе си. Менталната аритметика прави точно това. Между другото, част от подготовката по ментална аритметика включва и Brain Gym – упражнения, стимулиращи синхронното развитие на двете полукълба. И още, с помощта на менталната аритметика се развива способността да визуализираш – една изключително важна способност, без която животът на човека на ХХІ век ще бъде немислим. Как се развива тя тук? Всички математически операции на реалното сметало се извършват и виртуално т.е. наум, и това е част от методиката. Резултатът от проучването ми? Станах и сертифициран преподавател по ментална аритметика.

Методиката, разработена специално за деца, включва и други развиващи компоненти, които за жалост не са част от обучението в обикновеното училище. Ползите от нея не само по математика, а и по езици, както и за цялостното развитие и себеусещане на децата са толкова много, че все повече родители започват да търсят занимания по ментална аритметика за своите деца.

Фабрика за мечти „Светлина“, съвместно с Школа за неформално образование МАЕ, предлагат тази възможност. Тук децата ще открият, че математиката е лесна и приятна, а успехите не закъсняват.